neděle 28. února 2016
DOMÁCÍ ENERGY RAW TYČINKY KOKOS-KAKAO
Znáte raw energy tyčinky? Syn je miluje. Ale jejich cena minimálně 25 Kč za tyčinku není zrovna příznivá, že ano. :-)
Tak jsem se konečně odhodlala zkusit je vyrobit doma. Zatím je verze kokos a kakao, naše nejoblíbenější. Není to úplně raw, protože nepoužívám striktně raw datle, ale je to dobrý krok ke zdravému mlsání, které vás určitě energeticky "nakopne".
EDIT: Po zveřejnění a mé občasné distribuci tyčinek svým přátelům můžu myslím říci, že se tento recept stal bestsellerem všech mých receptů. Pokusy o vlastní výrobu z řad mých přátel se ale setkaly s jistými překážkami, a to zejména problémy s mixováním datlí, které, pokud není děláno s opatrností, může skoncčit až zničeným mixérem. Nic se ale nebojte, protože díky zpětným reakcím mám pro vás update postupu v receptu a to včetně fotek, abych ušetřila vaše nervy i mixér. Musím ještě upozornit (jak jsem už psala u jiných svých receptů), že sama mám obyčejný mixér z Lídlu za 500 Kč, takže žádné nezranitelné dělo to není. :-)
Ještě bych ráda podotkla, že právě kvůli slabšímu mixéru upřednostňuji měkčí datle, které se lépe zpracovávají. Každý si bude ty své muset najít. Já jsem našla ideální v jedné brněnské zdravé výživě, kde mají vážené Country life datle. Pozor, nejsou stejné jako ty balené. Dobře se mi ale také pracovalo s datlemi s DMka, které ovšem nejsou moc příznivé cenově, zvlášť pokud se hodláte tyčinky vyrábět a konzumovat v takovém množství jako to děláme doma ;-)
Někteří si asi řeknou, že je přece jednodušší datle namočit a pak se nemusím o výsledek obávat. Ano, je možné to udělat i takto, ale pak je potřeba recept upravit přidáním kokosového oleje nebo lépe kakaového másla a je nutné je před krájením řádně vychladit, aby držely tvar. Navíc jsou pak tyčinky náchylné na teplotu, je třeba je tedy skladovat v lednici a namočením datlí se pravděpodobně snižuje i jejich trvanlivost. Mým úmyslem ale bylo vytvořit tyčinky maximálně chuťově i trvanlivostí a skladováním podobné jako ty kupované, a to z naprosto jednoduchého důvodu. Abych je mohla brát bez obav na cesty jako rychlý a zdravý přísun energie. Tyto tyčinky určitě vydrží minimálně měsíc, ale i déle - pokud je teda někdo nesní. ;-)
Ja jsem již nastínila, tak ačkoli je recept velice jednoduchý, vyžaduje tedy dodržení jistého postupu, aby vaše počínání vedlo ke kýženému výsledku. Pojďme si ho teď ukázat.
Ingredience:
200 g sušených datlí
100 g strouhaného kokosu
20 g raw kakaa (pokud nemáte raw kakao, je možné použít i normální kakao)
Doba přípravy: 20 minut plus chlazení
Počet porcí: 6 tyčinek po 50 gramech
Postup:
1. Pro úspěšné mixování je dobré si datle nejdříve rozkrájet na malé kousky. Já obvykle krájím podélně napůl a pote na kostičky. Tím svému mixéru ulehčím práci. Takto připravené datle dám do mixéru a mixuji asi minutu na menší výkon. Mixuji je jen tolik, aby byly lesklé a lepkavé. Stále mají ale tvar kostiček.
2. V této fázi přidávám asi půl množství kokosu a celé množství kakaa a pokračuji v mixování, až vidím pouze malé kousky. V mém mixéru to trvá asi 2-3 minuty na střední výkon. Směs by měla být poddajná a když ji vezmete mezi prsty a stlačíte, měla by držet pohromadě.
3. Nyní mužeme přidat zbytek kokosu a jen krátce rozmixujeme jen aby se směs promíchala. Poté vyndáme z mixéru nůž a začneme tvarovat směs rukama v hmotu.
4. Jakmile hmota drží pohromadě, vyndávám ji dále s ní pracuji na prkýnku a pokračuji v hnětení až je z hmoty těsto držící pohromadě.
5. Teď už jen dáme těsto do vybrané formy. Mně se osvědčila miska na obědy obdélníkového tvaru. A rozprostru hmotu v rovnoměrně v misce. Pak rovnou opatrně vyklopím na prkýnko a dám do misky s pečícím papírem a do lednice ideálně přes noc (minimálně na hodinu).
6. Když je těsto vychlazené, nakrájíme ho na tyčinky. Z tohoto množství mám vždy 6 tyčinek cca po 50g.
7. Hotové tyčinky lze zabalit každou zvlášť a používat na cesty jako zdravou a trvanlivou alternativu svačinky.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Anebo nepohrdnu ani raw tyčkama. Vypadají úžasně.
OdpovědětVymazatDíky. :-)
VymazatMuzu se zeptat kde datle v Brne kupujete?
OdpovědětVymazatDobrý den, omlouvám se za dlouhou reakční dobu. Datle nejčasteji kupuji v OC Tesco Královo pole v tamější zdravé výživě. Beru tam obvykle jejich kilový balík. Ty se mi osvědčily nejvíce a jsou i cenově příznivé.
OdpovědětVymazatkolik je poměr, když použiji datlovou pastu? díky
OdpovědětVymazatDobrý den, poměr přesně neznám bohužel. S použitím pasty osobně nemám dobrou zkušenost. Když jsem to zkusila, nakonec jsem to musela stejne dat do mixéru a vše trvalo déle než obvykle. :-) Nicméně pokud si správně vzpomínám, přišlo tam pasty kolem 280g. Zkusím vám najít recept kolegyně blogerky, která s pastou pracovala.
VymazatZde je slíbený recept.
Vymazathttps://www.pazitka.cz/dezert/datlovo-kokosove-raw-bars/
Vadilo by, kdybych použila místo datlí datlovou pastu? :)
OdpovědětVymazatDobrý den, použití datlové pasty nevadí, ale má trochu jinou konzistenci, než datle, takže bude pravděpodobně potřeba jiný poměr. Zkusím najít recept mé kolegyně blogerky, která pastu použila. :-)
VymazatOsobně jsem to zkusila jednou a nebyla jsem s tím spokojená, tak jsem se vrátila zpet ke svým osvědčeným datlím. :-)
Zde je slíbený recept.
Vymazathttps://www.pazitka.cz/dezert/datlovo-kokosove-raw-bars/
Dobry den, v com su zabalene? Vdaka
OdpovědětVymazatTo vypadá hodně dobře a hlavně jednoduše :-) . Takové recepty mám nejradši. Alespoň bych konečně zase projela svůj mixér . Přes léto ho používám hodně, mixuju ovoce a zeleninu, ale přes zimu nějak nemám co mixovat, ale zase mám čas experimentovat a zkoušet připravit různé tyčinky :-) .
OdpovědětVymazat