středa 24. února 2016

KRŮTÍ STEHNA NA ČERVENÉM VÍNĚ


Už dlouho jsem pokukovala po těch krásných krůtích stehnech, co prodávají v Lidlu. Protože ale syn krůtí maso nesnesl, objevovalo se v našem jídelníčku zcela výjimečně, když syn jedl něco jiného. To se ovšem změnilo, takže tentokrát jsem v Lidlu slavnostně sáhla po těch krásně vyhlížejících stehnech. Ještě jsem neměla plán, co s nimi, ale padl mi do oka řapíkatý celer, který jsem chtěla v receptu použít. Přemýšlela jsem o upečení, dokud jsem nenarazila na jeden z receptů z kuchyně Lidlu, který mi byl inspirací. Okamžitě jsem věděla, že to je ten pravý recept pro moji premiéru s krůtími stehny. Výsledek je úžasný a určitě nebudete litovat, když se pro něj rozhodnete.



Ingredience na krůtu:
Krůta 2 spodní stehna (hmotnost cca 1kg)
3 mrkve
2 petržele
2 stonky řapíkatého celeru
1 větší cibule
Česnek
2 dcl červeného vína
1/2 litru Krůtího vývaru (ideálně ho lze udělat z vykoštěných stehen a rovnou část použít) nebo vody
2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
1 bobkový list
2 nová koření
4 kuličky pepře
Sůl, pepř
Ghí
Kůru z 1/4 pomeranče
Kůru z 1/2 citrónu
Zelená petrželka
Francouzské máslo (1 lžička vychlazeného másla a 1 lžička hladké mouky)

Ingredience na pyré:
400 g batátu
100g pastiňáku (lze nahradit petrželí)
20g másla
50 ml smetany

Postup:
Krůtí stehna si vykostíme a zbavíme šlach. Ideálně je spotřebujeme na vývar.
Vykostěné maso nakrájíme na kousky.
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Do rozpáleného hrnce dáme ghí a rozehřejeme. Maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme, potom vyjmeme a na výpek dáme opéct zeleninu. Opékáme asi 5 minut, potom přidáme cibuli a opět opékáme, dokud nezačne tmavnout. V této fázi dáme koření a bylinky, tj. nové koření, kuličky pepře, bobkový list, tymián, rozmarýn a přidáme nadrobno nasekaný česnek, který necháme zavonět. Zalijeme vínem a to tak, že ho přilíváme po troškách a vždy necháme odpařit a pak teprve přilijeme další trošku. Takto se víno lépe a rychleji odpařuje. Jakmile máme tento základ hotový, dáme zpět maso (včetně uvolněné šťávy), restujeme asi půl minuty a zalijeme vývarem (nebo vodou), aby bylo maso zakryté tekutinou. Necháme přijít k varu, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Takto pečeme 1-1,5 hodiny do změknutí masa. Když je maso měkké, vyjmeme ho, hrnec se zeleninovým základem postavíme na plotnu, a vmícháme francouzské máslo, které si připravíme smícháním vychlazeného másla a mouky. Povaříme asi 10-15 minut a pak přecedíme omáčku a propasírujeme část zeleniny do omáčky. Vložíme zpět maso a prohřejeme. Přidáme kůru z citronu a pomeranče a vypneme. Zdobíme zelenou petrželkou a podáváme s oblíbenou přílohou, nebo mohu doporučit pyré z batátu a pastiňáku. Návod na něj také přikládám.

Pyré si připravíme tak, že očistíme pastiňák a batát, nakrájíme na kousky a dáme je napařit nebo vařit. Lepší je nakrájet pastiňák na menší kousky a dát ho napařit či uvařit jako první asi na 10-15 minut a poté k němu přidat batát, a nechat ještě asi 10-15 minut, dokud není zelenina měkká. Poté rozmixujeme s máslem a ohřátou smetanou. Dle chuti osolíme a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat