pondělí 22. února 2016

KUŘECÍ TIKKA MASALA S CHAPATI A RÝŽÍ BASMATI


Musím říct, že asijská jídla rozhodně častěji konzumuji kupovaná než že bych je vařila. Tentokrát jsem se ale na popud jedné z mých kuchařských kolegyň rozhodla zkusit tuto klasiku indické kuchyně a musím říct, že si toto jídlo v dohledné době rozhodně zopakuji.
Byla jsem opatrná s kořením, takže tuto moji verzi lze bez obav podat i dětem. :-)




Ingredience:

Marináda:
- 2 kuřecí prsa
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 1 lžíce oleje
- 2 lžičky šťávy z limetky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté papriky (uzené nebo sladké)
- asi 1 cm strouhaného zázvoru (cca 1-2 g)
- 1 lžička garam masala
- 1 lžička kurkumy

Na omáčku:
- Olej dle potřeby
- Půl svítku skořice
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 badyán
- 1 střední cibule
- 1 česnek
- 8 g nastrouhaného zázvoru (cca 2 cm)
- 3 rajčata
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1/2 lžičky cardamomu
- 1/2 lžičky garam masala
- 1 lžička kurkumy
- špetka mletého koriandru
- Voda dle potřeby
- Sůl
- Hrst lístků koriandru
- 100 ml kokosového mléka (doporučuji bez zahušťovadel, např. Alnatura)

Postup:
Kuřecí prsa rozkrájíme na kousky a naložíme do rozmixované směsi jogurtu, zázvoru, oleje, limetky, česneku, mletého koriandru, papriky, garam masala a kurkumy. Takto necháme v chladu minimálně 2h, nejlépe přes noc. Než začneme vařit, maso vyndáme, aby mělo před úpravou pokojovou teplotu.
Mezitím si predehřejeme troubu na 200 stupňů.
Zatímco se nám predehřívá trouba, připravíme si tzv. rajčatové konkasé. Do rajčat na jejich vrcholku nakrojíme křížek a zalijeme je horkou vodou. Necháme je 5-10 minut stát. Poté vyndáme a lehce sloupneme slupku. Rajčata nakrajime na ctvrtky tak, abychom z nich snadno odstranili semínka a ponecháme si pouze masitou část, kterou nakrájíme na kousky.
Nyní se vrhneme na samotnou přípravu jídla. Kuřecí kousky osolíme a promícháme, rozprostřeme rovnoměrně i s marinádou do pekáčku vymazaného olejem a dáme do vyhřáté trouby asi na 20 minut. Pečeme dozlatova, ale dáváme pozor, ať se nespálí.
Zatímco se nám kuřecí kousky pečou, uděláme si omáčku. Začneme tzv. čóns, což je olej ovoněný kořením. Do rozehřátého hrnce nalijeme asi lžíci oleje, přidáme skořici, bobkový list, římský kmín a badyán a necháme pár sekund zavonět. Potom vyjmeme skořici, badyán a bobkový list a do oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a strouhaný zázvor a necháme opéct do zlatova, asi 3-5 minut. Poté tam přidáme garam masalu, kurkumu, cardamom a špetku mletého koriandru a ještě asi minutu opékáme. Přidáme rajčatové konkasé a opět necháme opékat asi 3-5 minut. Pak přidáme rajčatové pyré a opět opékáme. Dle potřeby můžeme přidat vodu, aby se nám směs nepřipalovala, ale vytvořila omáčku. Do omáčky přidáme kuře a společně vaříme dokud nebude kuře hotové. Pak přidáme kokosové mléko a ještě chvíli povaříme. Stačí minutku. Hotovou tikka masalu zdobíme lístky čerstvého koriandru.
Podáváme s rýží nebo plackami chapati.



Recept na chapati 6ks:

Recept na tyto placky je úplně jednoduchý. Obvykle se vyrábí z hladké celozrnné mouky, já jsem měla doma zrovna pouze špaldovou chlebovou, tak jsem je vyrobila z toho.
Ingredience:
200 g špaldové mouky
100 ml vody
1/2 lžičky soli
Postup:
Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto, které necháme aspoň 15 minut odpočívat pod utěrkou. Poté rozdělíme na 6 zhruba stejných dílů, z každého vyválíme tenké kolo a opékáme na sucho na pánvi z obou stran.


Doba přípravy: 90 minut + doba naložení masa.  
Počet porcí: 2-3





Žádné komentáře:

Okomentovat