pondělí 7. března 2016

BEZLEPKOVÉ RED VELVET BROWNIES S POLEVOU Z GHÍTELY A BANÁNU


O víkendu jsme měli rodinnou oslavu, tak jsem tam nechtěla přijít s prázdnou. V rodině máme ale členy s nesnášenlivostí lepku a alergií na mléko. Chtěla jsem, aby tuto pochoutku mohli ochutnat všichni, tak jsem se rozhodla trochu zaexperimentovat. Výsledek uchvátil nejen mě, ale i všechny, kdo ochutnali včetně dětí i zarputilých odmítačů řepy ;-)


Tento recept je oproti jiným podobným dělaný z upečené řepy. Mám nejraději řepu pečenou vcelku v alobalu, protože si zachovává svou krásně tmavou barvu a sytou chuť. Proto jsem se rozhodla zkusit, jak bude chutnat v těchto brownies. Polevu jsem vyrobila z mé oblíbené ghítely, banánu a raw kakaa, ale můžete ji samozřejmě udělat dle své vlastní chuti - třeba jen z ghítely (to jsem zkoušla minule a bylo to také moc dobré), nebo klasickou verzi z čokolády. Tyto brownies jsou ale dobré i jen tak samotné bez polevy.
Doufám, že vás uchvátí stějně jako mě a moji rodinu. :-)

Ingredience:
- 450-500 g oloupané řepy pečené vcelku (jsou to zhruba 3 kusy středně velké řepy)
- 200 g čokolády min. 70% (volte bez mléka a syrovátky)
- 150 g pohankové mouky (pokud vám vadí její výrazná vůně, volte necelozrnnou)
- 50 g Českého ghí (ghíčko obvykle dobře snášejí i osoby s alergií na bílkovinu kravského mléka, ale je možno nahradit máslem, pokud nemáte toto omezení)
- 50 g kokosového oleje
- 100 g panely (pokud nemáte doma tuto sušenou třtinovou šťávu, můžete použít jiné sladidlo, ideálně sypké)
- 1 vrchovatou lžíci kakaa
-  Špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva bez lepku (ideálně i bez fosfátů)
- kokosový olej a kakao na vysypání formy

Na polevu:
- 1 banán
- 1 lžíce raw kakaa
- 2 lžíce ghítely

Postup:
Začneme tím, že si dáme pomalu rozpouštět čokoládu s ghí a kokosovým olejem na páře - tedy v míse, která je posazená na hrnci s postupně ohřívanou vodou.
Než se nám čokoláda rozpustí, smícháme si v míse sypké ingredience - pohankovou mouku, panelu, kakao, prášek do pečiva, špetku soli.
Dále si oloupeme upečenou řepu a navážíme si správné množství. 500 g bereme jako maximum, kdo chce být v množství řepy opatrnější, může použít 450 g. Řepu rozmixujeme dohladka a přidáme do sypké směsi, promícháme a postupně vmícháme i rozpuštěnou čokoládu s tukem. Takto připravenou směsí naplníme pekáček, který jsme si předtím vymazali kokosovým olejem a vysypali kakaem.
Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů. Poté necháme brownies vychladnout v pokojové teplotě.
Opravdu doporučuji nechat brownies vychladit přes noc v lednici a konzumovat je vychlazené.
Polevu si připravíme čerstvou až těsně před konzumací a to tak, že jednoduše rozmixujeme banán s kakaem a ghítelou a pak už jen servírujeme na porce brownies.
Dobrou chuť.


Počet porcí: 12-16
Doba přípravy: 40 minut (bez pečení řepy)

2 komentáře:

  1. Uááá, to vypadá úúúžasně. na to se nedá jen koukat, to budu muset fofrem vyzkoušet taky. A běda, jestli přiberu jen deko ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Hihi, vyzkoušej. :-) Neboj, nepřibereš. Ono na tebe totiž nezbyde, jestli to u vás bude mít stejný úspěch jako u vás. ;-)

    OdpovědětVymazat