neděle 13. března 2016

KVÁSKOVÝ CHLÉB ZE ŠPALDOVÉ MOUKY SE SEMÍNKY


Chléb. Tak obyčejná potravina, dostupná v každém obchodě, že téměř u nikoho nemůže vzbudit pocit, že si jí něco vyjímečného. Ale když si vyrobíte svůj vlastní chléb, změníte názor. Já jsem chlebů vyrobila už bezpočet. Každý pecen je pro mě ale jedinečný a věnuji mu extra péči. A prvních 10 minut jeho pečení neodtrhnu oči od trouby - lepší než televize. ;-) Při výrobě vlastního chleba si člověk pokaždé uvědomí, že je to opravdu dar. :-)

Nejdříve jsem pekla chleba z droždí a trvalo několik let, než jsem se odhodlala pustit do kváskového pečení. Když už jsem se odhodlala, chtěla jsem to zkusit se vším všudy, tudíž s vlastním kváskem. Chvíli mi trvalo přijít na to, jak to s kváskem je a fungující kvásek se povedl asi na pátý pokus. Dle tradice jsem ho pojmenovala podle osoby, která měla svátek v den jeho vzniku - a tak se dne 7.8.2015 zrodila Lada. Od této doby jsem se učila upéct svůj dokonalý bochník. Kdo kváskové pečení zná, tak ví, že je vždy trochu nevyzpytatelné, takže každý chlebík je takové malé dobrodružství. :-)
Já momentálně používám převážně špaldovou mouku, takže jsem i tento chléb pekla ze špaldové mouky chlebové a celozrnné.

Z tohoto receptu budete mít chleba o velikosti cca 1,2 kg
Doba přípravy: 5 hodin plus 8-10 hodin rozkvašení

Ingredience:

Na rozkvas:
1 lžíce kvásku z lednice
150 g žitné chlebové mouky
150 ml vody

Postup:
Všechny ingredience smícháme v míse dohromady, zabalíme do igelitu a necháme 8-10 hodin kvasit.
Odděláme opět lžíci do lednice a zbytek použijeme na chléb.

Na těsto:
300 g rozkvasu
450 g špaldové chlebové mouky
150 g špaldové celozrnné mouky
300 ml vody
2 lžíce jogurtu
18 g soli
Lžíce celého kmínu
Lžíce drceného kmínu
Semínka dle vlastní volby - já jsem dala lžíci lněného semínka, a lžíci loupaného konopného semínka
Olej dle potřeby (lze použít kvalitní řepkový nebo olivový)
Mouka na podsypání

Postup:
Ze surovin vymícháme těsto a hněteme buď v rukou nejméně 15-20 minut, nebo můžeme suroviny naházet do pekárny a zapnout program hnětení, nebo můžeme hníst v robotu.
Poté necháme kynout cca 2 hodiny. Během těchto 2 hodtin těsto 1-2x popřekládáme. Při překládání těsta je lepší místo podsypávání moukou dát na podložku a na ruce trochu oleje aby se těsto nelepilo. Zároveň se do těsta nevmíchává další mouka. Pokud si ale nejste jisti, můžete pro začátek podsypávat, jak jste zvyklí. Těsto po překládání vkládáme do olejem vymazané mísy a zabalíme igelitem.
Po prvních dvou hodinách kynutí těsto opět popřekládáme a pomoučené stočíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, můžeme použít cedník, do kterého dáme utěrku vysypanou moukou. Opět zabalíme do igelitu a necháme kynout 1,5-2 hodiny. Důlkovým testem poznáme, jestli už je chléb nakynutý. Rychlost kynutí závisí na mnoha faktorech, proto se čas může mírně měnit a je třeba si najít ten svůj ideální postup.
Dostatečně včas si rozpálíme troubu na 250 stupňů. Měla by mít na nahřátí aspon 30 minut. Do ní vložíme nahřát plech na který potom chleba vložíme. Na dno trouby dáme nějaký starý plech, který můžeme postrádat. Budeme na něj lít vodu, takže se postupně zničí.
Když je chléb nakynutý a trouba i s plechy rozehřátá, uvaříme si vodu, vyklopíme chléb na pečící papír, nařízneme, poprášíme vodou z rozprašovače, rychle vyndáme plech z trouby, přendáme na něj chléb s pečícím papírem a rychle vložíme do trouby. Troubu poté zapaříme tak, že na plech na dně trouby chrstneme hrnek uvařené vody (pozor na popáleniny). Takto pečeme prvních 10 minut, poté snížíme teplotu na 190-200 stupňů, troubu vyvětráme (aby se přebytečná pára dostala ven) a spodní plech vyndáme. Takto dopékáme asi 20-30 minut, dokud nemá chléb požadovanou tmavost kůrky. Hotový chléb poznáme také tak, že při poklepu na dno dutě zvoní.
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce. Krájíme až po vychladnutí.
Dobrou chuť. :-)




5 komentářů: