úterý 28. června 2016

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S MÁTOU A OPEČENÝMI HOUSTIČKAMI



Toto je bez nadsázky snad nejrychlejsí polévka, kterou znám a navíc plná zeleniny. Snažím se mít v mrazáku vždy zásobu hrášku pro případ, že nebude moc času a nápady, nebo suroviny na pořádné jídlo. Takže tato polévka je vlastně taková znouzectnost, po které se ale může přímo utlouct celá rodina. :-)


Ingredience:
Na polévku

1 sáček mraženeho hrášku (cca 400-500g)
1 l vývaru (já mám stále zásobu domácího vývaru v podobě tzv. bujónu - tedy hodně zredukovaný silný vývar), pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu
1 větší cibule
1 stroužek česneku
100 ml smetany ke šlehání
Sůl, pepř
hrst lísků máty
30 g sýru parmezánového typu (Parmezán, Grana Padano, Gran Moravia, apod.)
1 lžíce Českého ghíčka 

Na opečené houstičky
2 starší housky
1 lžička ghí nebo másla
1 stroužek česneku

Postup:
Polévka
Nejdříve si nakrájíme najemno cibuli a zpěníme na ghí. Přidáme rozdrcený česnek, necháme zavonět. Pokud máte rádi kousky hrášku v polévce, odsypejte si asi dvě hrsti hrášku stranou a zbytek balení nasypte do hrnce. Zalijte vývarem ale pouze tak, aby byl hrášek ponořený. Kdyby bylo vývaru moc, bude se vám polévka špatně mixovat. Přidejte lístky máty a rychle uveťe do varu. Nechte jen velice krátce provařit, aby hrášek neztratil svoji krásnou výrazně zelenou barvu, ale aby se prohřál. Poté odstavte a rozmixujte dohladka. Při mixování lze dle potřeby přilívat vývar a nakonec zjemněte smetanou, dosolte a dopepřete dle potřeby. Přidejte asi 1/4 připraveného nastrouhaného sýru, polévku znovu přiveďte k varu, přisypte zbytek hrášku. Nechte asi minutu povařit a můžete servírovat s hrstkou parmezánu nastrouhaného na jemno nebo s parmezánovými lupínky a s opečenými houstičkami.

Houstičky
Housky nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky a na ghí opečeme na pánvi. V průběhu opékání přidáme rozdrcený stroužek česneku.




Žádné komentáře:

Okomentovat