neděle 5. června 2016

ŠPALDOVO-POHANKOVÉ PALAČINKY S GHÍTELOU A JAHODAMI

Jak jinak začít víkendový den, než palačinkami. Já i moje rodina je milujeme s čokoládou a čerstvým ovocem. Musím přiznat, že miluju Nutellu. Tu jsme ale před časem přestali konzumovat hlavně kvůli obsahu palmového oleje. Naštěstí se ale nedlouho poté objevila na trhu zdravější verze této čokoládové pomazánky - Ghítela. Ta nás ihned uchvátila a rozteklá na palačinkách je naprosto neodolatelná.
Můj muž je celkem rezervovaný vůči mým pokusům s různými druhy mouky, nicméně pokud použijete přesně ty druhy mouky, které v receptu uvádím, můžu vám zaručit, že budou k nerozeznání od klasických palačinek z pšeničné bílé mouky.


Ingredience:
70 g špaldové chlebové hladké mouky (používám mouku z Lídlu Typ 1050)
30 g špaldové celozrnné hladké mouky (používám mouku z Lídlu "Whole grain)
100 g pohankové mouky hladké necelozrnné (používám mouku Šmajstrla, mechanicky loupanou)
2 vejce
400 ml mléka
Špetka soli
1 lžíce rozpuštěného másla
Ghí dle potřeby (na vytření pánve)
Ghítela dle potřeby, případně jiná náplň dle individuální chuti
Jahody či jiné ovoce dle potřeby

Postup:
Všechny druhy mouky a sůl smícháme v míse dohromady. Ve druhé míse rozšleháme vejce, přidáme mléko a rozpuštěné máslo a do této směsi postupně po troškách zašleháme směs s moukami. Těsto necháme minimálně půl hodiny odležet. Poté si rozpálíme pánev, pomocí peroutky nebo silikonové mašlovačky rozetřeme jemnou vrstvu ghí na které pak palačinku smažíme. Osvědčilo se mi tento proces opakovat před každou palačinkou.
Hotové palačinky plníme dle libosti.
Dobrou chuť.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 min plus odležení těsta

Žádné komentáře:

Okomentovat