pondělí 12. prosince 2016

ŽAMPIONOVÝ KRÉM



Žampionový krém jsem poprvé ochutnala před mnoha lety v jedné brněnské restauraci. Od té doby jsem toužila se tam vrátit, abych si ho opět mohla vychutnat. Tehdy jsem na tom s vařením nebyla nijak valně, ale i přesto jsem si ho zkusila uvařit doma. Tuna mouky, smetany, bujón a vegeta tehdy tvořily její základ. Čas ale pokročil, s ním i můj věk (o tom se nebudu raději dále vyjadřovat ;-) ) a také kulinářské schopnosti a preference se posunuly, takže dnes bych vám ráda předložila svoji verzi žampionového krému s jedinou lžící mouky ochucenou jen a pouze houbami a bylinkami, bez pomoci chemických a jiných dochucovadel. Vynikne tak její přirozená jemná smetanovo-houbová chuť. No není to to, co od žampionového krému očekáváme? :-)

Doufám, že i vám bude chutnat tak, jako nám. Celý hrnec do nás zahučel na posezení.


Ingredience na polévku:
- 500g žampionů
- 1 lžíce Ghí
- 1 velká cibule (nebo dvě mensí)
- 1 lžička másla
- 100 ml smetany
- pár snítkek tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce mouky
- Voda dle potřeby (případně vývar)
- Sůl, pepř

Na opražení žampionů:
- 1 lžička Ghí
- Pár žampionů (asi 1/5 z celkového množství)
- malá hrst petrželky
- lžička másla


Postup:
Žampiony očistíme a pokrájíme na kousky. Asi 1/5 množství si necháme bokem, s tou budeme pracovat později. Zbytek pokapeme citronovou šťávou, aby si žampiony zachovaly barvu. Na lžíci ghí zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, pepř, trochu orestujeme, poté můžeme osolit, přidáme kmín a zasypeme moukou, přidáme bobkový list a nové koření, restujeme asi půl minuty a zalijeme vodou. Necháme asi 15 minut povařit. Poté vyjmeme nové koření a bobkový list s polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a necháme asi 2 minuty povařit. Vypneme a dochutíme dle potřeby solí, pepřem, lístky tymiánu (bez stonků) a citronem a vmícháme lžicku másla.

Teď se vrhneme na žampiony, které jsme si odložili stranou. Ty zprudka orestujeme na lžičce ghíčka. Restujeme jen pár minut, aby si žampiony zachovaly svoji "křupavost". Osolíme, opepříme, stáhneme z ohně a přidáme lžičku másla a posypeme petrželkou. Orestovanými žampiony ozdobíme hotovou polévku.


Počet porcí: 3
Doba přípravy: 45 minut


Žádné komentáře:

Okomentovat