středa 1. února 2017

JEDNODUCHÝ KVÁSKOVÝ ŽITNÝ CHLÉB

Můj nový kváskový favorit je žitný chléb. Dlouhou dobu jsem se mu vyhýbala. Mám raději klasické bochníky chleba s křupavou kůrkou, takže kynutí ve formě me nijak nelákalo. Navíc mé zkušenosti v začátcích kváskového pečení mě od použití formy přímo odrazovaly. Tentokrát ale nastal ideální čas pro tuto variantu. Po delším posezení s kamarádkami u vína, bylo ráno poněkud líné a težkopádné, takže naházet suroviny do mísy, zamíchat (raději méně než více) se najednou přímo nabízelo. Dostala jsem přibližný recept na celožitný chléb a už jsem si začala dělat představu o tom, jak by měl náš nový bochník asi vypadat, vonět a hlavně chutnat. Když už žitný, tak at je pěkně hutný, plný semínek. Bude namazaný mojí oblíbenou rybí pomazánkou a k němu si dám křupavé plátky okurky. Abych svému plánu dala konkrétnější podobu, potřebovala jsem vidět více podobných receptů, abych si z toho mohla vzít základ, na kterém můžu stavět. Nakonec mě přímo uchvátil recept na Celozrnný žitný chléb od mé oblíbené Maškrtnice, který mi byl hlavní inspirací pro tento můj recept.
Vlastně jsem ani nečekala, že se mi hned napoprvé povede tak dobrý žitný chléb, jehož recept bych si i ráda uložila, abych ho mohla zopakovat a hlavně, abych ho mohla sdílet i s vámi.


Ingredience:

- Lžíce kvásku z lednice
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 ml vody

Smícháme vše dohromady a necháme přes noc (obvykle 8-12h) v míse pod igelitem kvasit.
Ráno si připravíme těsto.

Těsto:
- 300 g rozkvašeného kvásku (nezapomeneme lžíci oddělat a uložit zpět do lednice na další pečení)
- 250 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky
- 100 g ovesných nebo jiných vloček
- 30g slunečnicových semínek
- cca 20g lněných semínek 
- cca 320-350ml vody
- 1 lžíce medu
- Cca 10-12g soli



- Semínka na posypani (kreativitě se meze nekladou, mohou být slunečnicová, lněná, dýňová, konopná)
- cca 1 lžička másla na vytření formy

Postup:
Smícháme suroviny na těsto dohromady a opatrně promícháme lžící nebo vařečkou. Jen tak, abychom vytvořili těsto. Žitná mouka nemá ráda hnětení, proto v tomto případě méně znamená více.
Formu na chleba si vytřeme máslem a kdo chce, může i vysypat semínky. Chléb kyne jen jednou, přímo ve formě.
Necháme chléb kynout ideálně ve vypnuté troubě a občas jej pokropíme vodou, aby neokoral.  Délka kynutí je individuální dle rychlosti kvásku, teplotě doma atd. ale orientačně to trvá asi 3 hodiny. Poté mi začal chléb klesat, a tak jsem musela zahájit rychlé přemístění do rozpálené trouby. :-)
Pečeme na 250 stupnů prvních 10 minut, potom snížíme na 200-220 stupňů a pečeme dalších 20-30 minut - podle barvy kůrky. Poté chléb vyklopíme a můžeme ještě chvíli (5-10 minut) nechat dopéct. Než se do chleba pustíme, necháme ho úplně zchladnout na mřížce.


4 komentáře:

  1. Určite skúsim, vyzerá lákavo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Určitě doporučuji. Peču ho teď pravidelně a jen se po něm zapráší. :-)

      Vymazat
  2. Robím veľmi podobný a tiež nám veľmi chutí. http://fany-recepty.webnode.sk/kvaskovy-razny-chlieb/

    OdpovědětVymazat