neděle 5. února 2017

"KINDER MLÉČNÝ ŘEZ" BEZ LEPKU


Můj syn miluje sladkosti, asi jako každé dítě. U babičky nedávno poznal novou lahůdku, kterou tam od té doby vždy hledá. Chtěla jsem mu udělat radost, ale zárověn zajistit určitou výživovou úrověn této sladkosti, abychom mohli být oba spokojeni, tak jsem se pustila do svojí domácí verze této piškotové pochoutky proložené tvarohovým krémem známé pod názvem "Kinder mléčný řez".
Pro inspiraci jsem na internetu projížděla již existující recepty, abych věděla jak nejlépe na kakový piškot. Nakonec jsem se inspirovala receptem na tento Fintess mléčný řez bez cukru a mouky, který jsem si trochu upravila dle sebe (a momentálních surovinových možností, které jsem mela doma).

Ingredience: 

Piškot  
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička solamylu (není nutná)
- 1 lžíce rýžové mouky (lze se obejít i úplně bez mouky)
- 2 lžíce panely (lze nahradit medem, cukrem, nebo jiným sladidlem)
- Špetka soli

Krém 
- 1 (= 250 g) mekký tvaroh kostka (v papíru)
- cca 2 lžíce bílého jogurtu
- cca 30 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic medu (nebo jiného sladidla dle chuti)


Postup:
Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s panelou (nebo jiným sladidlem) to tuhé hmoty, přidáme kakao, solamyl a rýžovou mouku. V jiné míse vyšleháme z bílků sníh se špetkou soli. Ten opatrně (ideálně špachtličkou) vmícháme do hmoty ze žloutků. Takto připravené těsto vlijeme na do připraveného pekáčku vystlaného pečícím papírem. Já jsem použila keramický pekáč o velikosti asi 15x20 cm, ale doporučuji použít o malinko větší, pokud chcete mít tenčí piškot.
Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180-200 stupňů a pečeme přibližně 10-12 minut. Že je piškot hotový, poznáme, když do něj píchneme špejlí a neulpí na ní žádné těsto. Hotový piškot necháme vychladnout.
Zatímco nám chladne piškot, vyšleháme si v míse tvaroh s medem a bílým jogurtem a postupně zašleháváme smetanu. Smetany přidáme jen takové množství, aby vznikl tužší krém bez hrudek, který se bude dobře nanášet na piškot. Neměl by v žádném případe téct, jinak se nám ho nepodaří dobře navrstvit na piškot. Smetany není nutné použít celé předepsané množství.
Vychladlý piškot oddělíme od pečícího papíru a rozdelíme na poloviny. Radím umístit si spodní piškot na nový pečící papír, abychom ho pak mohli přesunout lépe do lednice či nádoby, ve které ho budeme chladit. Na jednu polovinu piškotu naneseme krém asi v půlcentimentrové vrstvě a přiklopíme druhou půlkou piškotu. Nemusíme se děsit, pokud je krém trochu neposlušný a lehce utíká z piškotu. Pokud se stane, že nám krém uteče z piškotu, po vvychlazení a ztuhnutí jen setřeme a uhladíme.
Chladíme v lednici ideálně přes noc.


Doba přípravy: 60 min + vychlazení v lednici ideálně přes noc

Počet porcí: 8



2 komentáře:

  1. Dobrý den, dnes jsem zkoušela Váš recept na Kinder řez, ale... Piškot mi v troubě krásně vyběhl, když jsem ho pak vytáhla, tak splaskl a je nepoužitelný. Dávala jsem pozor, abych s ním neklepla, přesto se nepovedl. Nevíte, kde se moha stát chyba? Jinak, Váš blog je super a je mou velkou inspirací. Děkuji, Hanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji moc za pozitivní zpětnou vazbu. :-)
      Co se týče piškotu, u tohoto typu těsta se mi zatím nestalo, že by se srazilo, občas se to může stát tam, kde je kypřící prášek, když je ho moc. Napadají mě jen varianty jako problém s vejci (stará?) nebo s moukou, zvlášť pokud jste používala nějakou jinou alternativní bezlepkovou. Někdy může vadit prudká změna teploty - pokud vytažený piškot dáte do zimy nebo průvanu. Nic jiného mě bohužel nenapadá. Mrzí mě, že se vám těsto tentokrát nepovedlo, ale věřím, že příště se určitě podaří. :-)

      Vymazat