pondělí 20. února 2017

PRAVÉ "LEVÉ" MOZARTOVY KOULE ANEB PŘEKVAPENÍ Z CIZRNY :-)



To jsem se takto jeden víkendový den chystala na náš oblíbený cizrnový dortík......Ale poté, co mě nad ránem posedl nový plán, bylo stále jasnější, že tentokrát se na dortík nedostane. :-) A tak vznikl tento nápad na cizrnové kuličky plněné ghítelou, obalené v čokoládě. Je to vlastně takový upgrade mého dřívějšího receptu na Sladké cizrnové kuličky. Aby se chuťově více podobal slavným mozartovým kuličkám plným marcipánu, rozhodla jsem se zariskovat a trochu té marcipánové chuti pomoct obohacením cizrny o mandle.
Víkend utekl rychle a pro spoustu aktivit byly moje nedodělané kuličky stále v lednici a čekaly na svůj čokoládový kabátek. V pondělí šel syn po týdnu nemoci do školky, kde jsme zjistili, že jsme poněkud zapomněli na připravovaný karneval (jsme ostudy). K našemu štěstí se syn nerad převléká do masek, takže toto naše pochybení neřešil. Já jsem ale po ranním doprovodu syna do školky začala řešit, co přinesu na odpolení setkání do školky, abych to zároveň stihla vyrobit v pracovním provozu. Při pohledu do lednice padl můj zrak na rest z víkendu, tedy kuličky čekající na čokoládu a bylo hned jasno. Ve vteřině jsem na páře rozehřála čokoládu a za malou chvíli už se kuličky chladily.
Odpoledne jsem vzala kuličky a šla s kůží na trh očekávajíce téměř jakékoli, spíš však negativní reakce. K mému překvapení se ale po kuličkách slehla zem během asi 15 minut s následnými dotazy na recept. Takže tady tedy je.
Tímto děkuji všem, kteří se mi dnes ochotně stali testovacími osobami a s důvěrou ochutnali můj nový výtvor. :-)


P.S. Budu muset nakoupit novou zásobu cizrny. :-)


Ingredience:
- 200 g uvařené cizrny (cca 100g suché cizrny před namočením, nebo 200g cizrny z plechovky) 
- 100 g loupaných mandlí
- 4 lžíce medu
- 20 g kakaového másla (lze nahradit i máslem nebo ghíčkem, ale s kakaovým máslem bude výsledek lépe držet pohromadě)
- Špetka soli
- cca 100g ghítely
- cca 150 g vysokoprocentní čokolády (já používám 70%) pokud máte alergii na bílkovinu kravského mléka, vybírejte čokoládu bez mléka a syrovátky

Volitelné:
- Matcha tea na obarvení cizrnové hmoty na zeleno

Postup:
Pokud jsme zvolili suchou cizrnu, tak si ji nejdříve přes noc namočíme a poté uvaříme do měkka (cca půl hodiny). Mezitím si rozmixujeme mandle ve food processoru (mixér s S noži) co nejvíc najemno (já jsem svůj mixér trápila asi 3-4 minuty). Mandle přendáme do jiné nádoby a v mixéru rozmixujeme cizrnu, opět co nejvíce najemno. Smícháme s mandlemi, přidáme rozpuštěné kakaové máslo, med, špetku soli a pokud chceme získat zelenou barvu, nasypeme opatrně matcha tea. Já jsem barvila jen asi půlku těsta a spotřebovala jsem na to asi půlku jednoporcového pytlíčku matcha. Kdo nechce, barvit nemusí. Hotovou směs necháme pořádně vychladnout, aby ztuhla (ideálně přes noc).
Když máme směs řádně vychlazenou a ztuhlou, můžeme začít s kuličkami. Ty děláme tak, že vezmeme asi pul lžičky vychlazené (tuhé) ghítely a vytvarujeme z ní malou kuličku, kterou obalíme v cizrnovo-mandlovém těstíčku. Kuličky dáme opět minimálně na hodinu vychladit.
Nastává třetí a poslední fáze, tedy obalování kuliček v čokoládě. Čokoládu si necháme rozpustit v misce na páře. Když dosáhne hladké krémové konzistence, začneme v ní obalovat kuličky jednu po druhé. Obalené kuličky skládáme na talíř nebo do nádoby tak, aby se vzájemne nedotýkaly. Opět necháme minimálně 2 hodiny vychladit.
Pak už jen mlsáme. Dobrou chuť. :-)

Doba přípravy: 90+ minut
Počet porcí: cca 40 kuliček


4 komentáře:

  1. Ahoj, zajímavý recept, nezkoušela jsi místo mandlí pistácie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji. :-) Mandle jsem tam dala kvuli tomu, aby to pripominalo chutove a vuni marcipan. Pistacie me tam napadlo pridat az moc pozde. :-) Navic znam jen prazene a solene (asi ne uplne vhodne pro deti), tak jsem si je tentokrat odpustila. Ale myslim, ze s nimi by to mohlo opet nabrat jiny rozmer a chystam se to zkusit. :-) Dekuji za tip. :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, recept vypadá úžasně. Pokud Vás láká zkusit pistácie, jdou koupit i natural ty zelené plody bez skořápky, neslané, jsou však hodně drahé, kilo se pohybuje cca od 750kč nahoru. Fandím Vám, hezký den :-)Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tip a za milý komentář. :-) Mrknu po nich. :-)

      Vymazat