středa 8. března 2017

RED VELVET MUFFINY Z ČERVENÉ ŘEPY S KOUSKY ČOKOLÁDY


 Celé to vzniklo tak, že jsem četla příspěvek jedné maminky, která se pochlubila, že její můž vyrobil muffiny zatímco ona koupala dítě. Prý to trvalo zhruba 40 minut, kdy byla mimo kuchyni, a když se vrátila, tak tam na ni čekalo sladké překvapení. No co na to říct....Za prvé jsem dostala chuť na muffiny a za druhé jsem měla potřebu změřit, jak dlouho takové muffiny budou trvat mně. :-) Nevěřila jsem totiž, že 40 minut může stačit.....a víte jak to dopadlo?...................Nestačilo mi to. :-)

Klobouk dolů onomu tatínkovi, jak za rychlost, tak za to, že vůbec věděl, jak se muffiny dělají. :-)
Když už jsem se rozhodla upéct muffiny, okamžitě jsem věděla, které to budou. Už dlouho jsem je plánovala a teď, když jsem shodou okolností byla obdarována červenou řepou, jsem se jala hledat odpovídající recept, ze kterého bych při jejich výrobě mohla vyjít. Můj zrak padl téměř ihned na recept od kitchenette, který mě zaujal mimo jiné použitím kefíru. Náhoda tomu chtěla, že jsem zrovna měla všechny potřebné suroviny doma a mohla jsem rovnou začít, a tak vám teď přináším svoji malinko upravenou verzi. :-)

Ingredience:
- 350-370 g pečené nebo předvařené řepy
- 250 g hladké mouky (já jsem použila půl na půl rýžovou a špaldovou celozrnnou)
- 120 g rozpuštěného másla
- 130 ml podmáslí (nebo jiného zakysaného mléčného výrobku)
- 60 ml oleje (zde je ideální příležitost použít nějaký kvalitní za studena lisovaný - např. panenský řepkový či olivový, který jsem použila já)
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 160 g sladidla (může být jak sypké, tak tekuté, já jsem použila 80 g panely a 80 g medu)
- 50 g kakaa
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk
- 80 g kvalitní 70% čokolády nasekané na kousky
- máslo na vymazání formy, nebo papírové košíčky





Postup:
Nejdříve si zapneme troubu na 180 stupňů a vymažeme formu na muffiny máslem.
Poté si rozmixujeme řepu dohladka spolu s olejem a přidáme další tekuté suroviny, tedy podmáslí, vejce, máslo, a také semínka z vanilkového lusku a opět rozmixujeme na jednolitou hmotu. Do další mísy si smícháme sypké suroviny, tedy mouku (nebo mouky), kypřící prášek, sodu, sůl, sypké sladidlo (v mém případě panela) a kakao. Obě směsi smícháme dohromady a přidáme tekuté sladidlo (med) a kousky čokolády. Promícháme, aby vzniklo řídké těsto a tím potom plníme připravené formy.
Pečeme asi 20-25 minut. Hotové muffiny poznáme tradičně zkouškou zapíchnutím špejle. Když se na ni těsto nepřilepí, okamžitě vytahujeme z trouby. Necháme trochu vychladnout a můžeme opatrně vyklopit z formy.
Tyto muffiny jsou výborné jak teplé, kdy je čokoláda v nich ještě tekutá, tak vychlazené.


Doba přípravy: 90 minut (+ příprava řepy)
Počet porcí: 15-15




2 komentáře: