středa 1. února 2017

JEDNODUCHÝ KVÁSKOVÝ ŽITNÝ CHLÉB

Můj nový kváskový favorit je žitný chléb. Dlouhou dobu jsem se mu vyhýbala. Mám raději klasické bochníky chleba s křupavou kůrkou, takže kynutí ve formě me nijak nelákalo. Navíc mé zkušenosti v začátcích kváskového pečení mě od použití formy přímo odrazovaly. Tentokrát ale nastal ideální čas pro tuto variantu. Po delším posezení s kamarádkami u vína, bylo ráno poněkud líné a težkopádné, takže naházet suroviny do mísy, zamíchat (raději méně než více) se najednou přímo nabízelo. Dostala jsem přibližný recept na celožitný chléb a už jsem si začala dělat představu o tom, jak by měl náš nový bochník asi vypadat, vonět a hlavně chutnat. Když už žitný, tak at je pěkně hutný, plný semínek. Bude namazaný mojí oblíbenou rybí pomazánkou a k němu si dám křupavé plátky okurky. Abych svému plánu dala konkrétnější podobu, potřebovala jsem vidět více podobných receptů, abych si z toho mohla vzít základ, na kterém můžu stavět. Nakonec mě přímo uchvátil recept na Celozrnný žitný chléb od mé oblíbené Maškrtnice, který mi byl hlavní inspirací pro tento můj recept.
Vlastně jsem ani nečekala, že se mi hned napoprvé povede tak dobrý žitný chléb, jehož recept bych si i ráda uložila, abych ho mohla zopakovat a hlavně, abych ho mohla sdílet i s vámi.


Ingredience:

- Lžíce kvásku z lednice
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 ml vody

Smícháme vše dohromady a necháme přes noc (obvykle 8-12h) v míse pod igelitem kvasit.
Ráno si připravíme těsto.

Těsto:
- 300 g rozkvašeného kvásku (nezapomeneme lžíci oddělat a uložit zpět do lednice na další pečení)
- 250 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky
- 100 g ovesných nebo jiných vloček
- 30g slunečnicových semínek
- cca 20g lněných semínek 
- cca 320-350ml vody
- 1 lžíce medu
- Cca 10-12g soli



- Semínka na posypani (kreativitě se meze nekladou, mohou být slunečnicová, lněná, dýňová, konopná)
- cca 1 lžička másla na vytření formy

Postup:
Smícháme suroviny na těsto dohromady a opatrně promícháme lžící nebo vařečkou. Jen tak, abychom vytvořili těsto. Žitná mouka nemá ráda hnětení, proto v tomto případě méně znamená více.
Formu na chleba si vytřeme máslem a kdo chce, může i vysypat semínky. Chléb kyne jen jednou, přímo ve formě.
Necháme chléb kynout ideálně ve vypnuté troubě a občas jej pokropíme vodou, aby neokoral.  Délka kynutí je individuální dle rychlosti kvásku, teplotě doma atd. ale orientačně to trvá asi 3 hodiny. Poté mi začal chléb klesat, a tak jsem musela zahájit rychlé přemístění do rozpálené trouby. :-)
Pečeme na 250 stupnů prvních 10 minut, potom snížíme na 200-220 stupňů a pečeme dalších 20-30 minut - podle barvy kůrky. Poté chléb vyklopíme a můžeme ještě chvíli (5-10 minut) nechat dopéct. Než se do chleba pustíme, necháme ho úplně zchladnout na mřížce.


16 komentářů:

  1. Určite skúsim, vyzerá lákavo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Určitě doporučuji. Peču ho teď pravidelně a jen se po něm zapráší. :-)

      Vymazat
  2. Robím veľmi podobný a tiež nám veľmi chutí. http://fany-recepty.webnode.sk/kvaskovy-razny-chlieb/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za inspirativní odkaz. :-) Není nad domácí chléb, že? :-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Moc dekuji za pozitivni zpetnou vazbu. :-) To me tesi, ze je popularni i jinde nez u nas. :-) Preji pekny den.

      Vymazat
  4. Dobrý den, dají se v receptu něčím nahradit nebo vynechat vločky? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, vlocky se daji bud uplne vynechat (a dat pak mene vody) nebo nahradit jinymi vlockami, moukou nebo seminky. :-) Vse bude fungovat. Ja uz delam chleba odhadem a jen hlidam, aby vysledna hustota byla podobna hustote rozkvasu.

      Vymazat
  5. Dobrý, mozem chlieb dat do osatky a potom vyklopit na plech? Dakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, tento chleb neni tzv. samostojny, takze bych nedoporucila davat ho do osatky a zkouset vyklopit. Mohlo by ho to ponicit. Testo je celkem ridke a kvuli malemu mnozstvi lepku v zitne mouce nedrzi tak dobre jako klasicky bochnik. Pokud byste trvala na osatce, zkuste si najit recept na samostojny zitny chleb. ;-) Ale bude nejspis hutnejsi.

      Vymazat
  6. Dobrý den, když jsem si udělala kvasek novy, mam i tak nechat rozkvasit těch 150 a 150? Nebo vzít 300g toho nového? Jsem v tom úplný nováček tak dotaz je asi hloupý.. hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nejdříve se omlouvám za zpožděnou odpověď. Nejsem si úplně jistá, že rozumím správně otázce, ale pokusím se odpovědět, pokud to nebude ono, dejte vědět.
      Do těsta se bude vždy dávat zhruba 150g rozkvašeného kvásku. Pokud už máte připravené toto množství, tak ho vemte. Pokud ale máte na mysli, že to těch 150g je z lednice, pak by to zásadně měnilo čas kynutí těsta, v takovém případě, když nemáte zatím zkušenosti, doporučila bych držet se co nejpřesněji návodu. :-)

      Vymazat
  7. Dobrý den měla bych dotaz když dám chléb do keramické formy jak mám chléb píct když se nesmí dávat do rozehřáté trouby ale do studené děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      s keramikou osobně nemám zkušenosti, ale chápu, že problém je v tom, že nemá ráda prudké teplotní změny. V takovém případě by bylo třeba, aby se předehřála spolu s troubou a až poté se do nádoby chléb vložil. Napadá mě jedině nechat chléb kynout ve stejně nebo velmi podobně velké nádobě vystlané pečícím papírem a pak tento chleba v pečícím papíru přendat do formy, která už bude v rozehřáté troubě. Pak ještě ale budete zřejmě potřebovat trik na vyndávání, pokud by nádoba nesnesla vyndání z horké trouby a bylo by potřeba počkat až vychladne. Chleb takto v troubě zůstat nemůže, protože by v místech dotyku s nádobou navlhnul a nebyl by dobrý.
      Dávat chléb i s nádobou do trouby studené bych nedoporučila, mělo by to vliv na výsledek. Samozřejmě i to lze zkusit. Pořád ale bude problém s vyndáváním, tipuji.
      Doufám, že jsem vám nějak uspokojivě poradila. V každém případě budu ráda, když posdílíte následné zkušenosti. :-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Tak jsem to dneska musela vyzkoušet😄 dala jsem chléb do studené trouby zahřála na 250 a po zahřátí pekla cca 15 minut poté jsem ji stáhla na 200 a dopekla ještě třicet minut chléb je luxusní

      Vymazat