pátek 26. února 2016
LÍSKOOŘÍŠKOVÁ "NUTELLA" S KAROBEM
Karob je občas používán jako náhražka kakaa. Stejné jako kakao, je i karob plný vitamínů a minerálních látek, a proto jsem se rozhodla, že tentokrát vyměním kakao za karob a zkusím z něj vyrobit něco jako zdravější verzi nutelly. Je spousta různých zdravějších variant známé a oblíbené nutelly. Tato používá lískooříškové máslo, takže je potřeba mít mixér, který ho zvládne. Já mám zatím stále celkem levný mixér z Lídlu. Sice to s ním trvá déle, ale oříšky nakonec dosáhnou žádané konzistence. :-)
Ingredience:
100 g lískových ořechů (lze ale použít i jakékoli jiné)
2 lžíce karobového prášku
1 velký banán
1 lžička medu
špetka soli
Postup:
Nejdříve si vyrobíme lískooříškové máslo. Pokud bychom to neudělali a mixovali vše dohromady, pravděpodobně nikdy nedosáhneme žádané konzistence. Lískové ořechy nejdříve zbavíme slupek tak, že je necháme asi 5-10 minut v troubě na 200 stupňů. Poté přendáme ořechy do utěrky a třením je zbavíme slupky. Vůbec nevadí, když to nebude dokonalé a zbytky slupek zbydou na ořechách. Ořechy necháme trochu vychladnout (mně se nejlépe mixují když jsou vlažné), poté je dáme do mixéru a mixujeme dokud nedosáhnou konzistence másla. Lepší mixéry by to měly zvládnout do 5 minut. Konzistence by měla být podobná znamějšímu arašídovému máslu, tedy hladké strukturovité a mírně tekuté. Pro příklad doporučuji foto postup u receptu na arašídové máslo. V průběhu mixování přidáme špetku soli a lžičku medu (nebo jiného sladidla).
Jakmile máme oříškové máslo hotové, můžeme se pustit do výroby nutelly.
Od teď je postup velice jednoduchý. K oříškovému máslu přidáme ostatní ingredience, tedy banán a karobový prášek a opět rozmixujeme dohladka.
Tip: Kvůli banánu má pomazánka krátkou trvanlivost. Pokud chceme ale mít nutellu stále při ruce, vyplatí se vyrobit si více oříškového másla, které má poměrně dlouhou trvanlivost a zbytek ingrediencí přidat až když se rozhodneme nutellu konzumovat.
Počet porcí: 1 malá sklenička (3-4 porce)
Doba přípravy: 1h (pokud máme hotové oříškové máslo, příprava se zkrátí asi na 10 minut)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat