pátek 26. února 2016

MRKVOVÁ POLÉVKA S KORIANDREM

 
Mrkvová polévka nemusí být jen nudnou zeleninovou polévkou, ale i prezentací zajímavých chutí, které ocení každý milovník krémových polévek.
Mrkvovou polévku s koriandrem jsem si oblíbila při svém ročním pobytu v Irsku. Obvykle jsem ji tam jedla jako lehký oběd s typickým irským soda bread (chleba s použitím sody místo droždí - někdy vám ho také představím ;-) ) a s cheddarem. Tato kombinace se mi vryla do paměti a tak jsem si dnes vyrobila kousek Irska doma v České republice.


Ingredience:
200 g mrkve
1 menší cibule
1 lžíce ghí (případně rostlinného oleje)
1/2 lžičky mletého koriandru
Hrst lístků koriandru na ozdobu
1 menší brambora
1/2 l vývaru nebo vody
Curk dle chuti
Sůl
Pepř
Ořísek másla

Postup:
Mrkev nakrájíme na kostičky a na přepuštěném másle opečeme. Asi v polovině opékání přidáme na drobno nakrájenou cibuli a brambor na kostičky. Přidáme sůl a pepř, mletý koriandr a opékáme ještě chvíli, do zesklovatění cibule. Poté zalijeme vývarem, necháme uvařit do měkka a rozmixujeme. Nakonec zjemníme oříškem másla a podáváme ozdobené lístky čerstvého koriandru.
Výborně chutná s opečenou bagetkou a cheddarem. Je také možné zjemnit polévku kapkou smetany.

Žádné komentáře:

Okomentovat